joi, 27 octombrie 2011

Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc (vol.I)

Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc

Autor: Victor Niţă

Colectia: Romanele istoriei

Categoria: Beletristica


Cartea începe cu intalnirea dintre celebrul fondator al Serviciului Secret de Informatii, SSI, Mihail Moruzov, si tanarul locotenent, Traian Stolnicu, caruia ii traseaza o misiune inedita. Infiltrarea sa in miscarea nationalist germana din perioada interbelica. Miscare ce avea sa joace un rol important atat in propulsarea lui Hitler dar si in viitorul Germaniei. Un Ronin, un adevarat samurai modern, citeste cu nesat povestea. Undeva, in anul 1925, Mihail Moruzov infiinteaza SSI-ul. La scurt timp de la acest eveniment, hotaraste infiintarea unei structuri speciale de spionaj, in paralel cu SSI-ul, numita scurt – Nucleul. O structura de elita, cu spioni-fantoma, o structura fixa si invariabila la orice modificare politica. Acestia selectau din personalul SSI-ului pe cei mai buni si erau folositi in cele mai discrete si dificile misiuni. Nucleul avea misiunea de a fixa legaturi cu serviciile secrete ale marilor puteri. Moruzov stia ca este bine sa pastreze legatura atat cu Germania, Japonia, dar si cu Marea Britanie, Rusia si Franta. Tocmai de aceea amiralul Canaris, seful celebrului Abwehr, serviciul secret militar german, venise de mai multe ori la Bucuresti. Nucleul avea cele mai multe informatii despre ursul rus. Specificul Nucleului consta in a actiona in deplina conspirativitate, departe de orice control administrativ, iar metoda de lucru – infiltrarea. Seful Nucleului reusise sa plaseze spioni si agenti dubli in marile servicii secrete de peste tot. Ideea lui Moruzov fusese stralucita: numai avand emisari de-ai noştrii peste tot in lume si in cele mai puternice cabinete din lume, vom reusi sa prevedem orice schimbare, spusese el atunci cand declansase crearea acestui departament de ofiteri-fantoma infiltrati in toata lumea, departament care devenise in timp un nucleu cu activitate separata.

O intalnire tainica are loc intre membrii din conducerea SSI-ului, ofiterii de baza ai Nucleului, dupa ce Mihail Moruzov este asasinat la Jilava de legionari in noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940. Se hotaraste viitorul Nucleului, directii noi de actiune. Moment istoric in care Nucleul devine neoficial. Adica fara control politico-administrativ. Are loc scoaterea sa de sub controlul autoritatilor prin diferite metode. Rezulta o structura de spionaj “inexistenta”.

Din acest punct al actiunii, autorul duce filmul evenimentelor in anul 2005, in capitala Irak-ului, Bagdad. Trecuseră doar doi ani de cand Fortele Multi-Nationale atacasera Irak-ul. Tanarul locotenent Radu Godeanu, ofiter al Unitatii Militare “Tango”, o unitate de cercetare-diversiune din afara oraului B., primeste o misiune inedita de la “seful” sau, locotenent-colonelul Adrian Costescu. De aici incep “peripetiile” tanarului locotenent in Irak, misiunile sale extrem de riscante, atat cele oficiale cat si cele neoficiale, dar si peripetiile legate de drumul sau “întortocheat” spre Nucleu – via Bagdad. Caci da, Nucleul initiat de Moruzov nu reprezenta doar istorie. El este prezentul si viitorul. Nucleul nu doar ca supravietuise de-a lungul timpului, in ciuda regimurilor politice trecatoare care se perindasera pe la putere, dar se si dezvoltase. Asa se face ca Nucleul – Enigma Spionajului Romanesc, poate fi regasit si astazi, 2011, cu mult mai puternic, experimentat, eficient si de temut.

In ceea ce-i priveste pe cetatenii romani, ca expresie a fidelitatii lor fata de tara, au indatorirea morala de a contribui la realizarea sigurantei nationale. Cu alte cuvinte, apararea contrainformativa a Romaniei nu este o activitate restransa, executata numai de un numar de ofiteri de informatii. Este o Strategie Nationala in care trebuie sa fie implicati si cetatenii. Insa pentru ca cetateanul sa poata fi implicat, trebuie sa fie informat si educat contrainformativ. Aceasta carte vine si ea in intampinarea acestor nevoi prin continutul sau variat si inedit. Autorul le doreste tuturor cititorilor sai, lectura placuta!


Victor Niţă – Bucureşti 2011.

12 comentarii:

 1. Felicitari!! Cred ca este o carte must have!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo Victor!

  Am citit descrierea cartii de mai sus si am ramas profund impresionata!

  T.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am comandat 10 bucati. Pentru mine, familia mea, si unii dintre cei mai buni prieteni din DGIA.

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte instructivă este şi cartea "PUTEREA DIN UMBRĂ **" - RAPORT DIN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE a jurnalistului Eduard Ovidiu Ohanesian,răpitul din Irak!!!
  Este mai tare decât primul volum "PUTEREA DIN UMBRĂ *",care de asemenea merită să fie promovată pe acest site deosebit!
  Cu stimă,
  Bogdan Marinescu

  RăspundețiȘtergere
 5. S-a întâmplat un lucru ciudat.Nu am putut să postez comentariul cu ID-ul meu din wordpress.com pentru că nu mi l-aţi recunoscut!!!???!!!A trebuit să-l postez ca "Anonim"!!!
  bmarinescu41.wordpress.com

  RăspundețiȘtergere
 6. Mulţumesc donule Ronin pentru publicarea comentariului şi promovarea cărţii lui Ohanesian. Voi începe şi eu un serial cu publicarea de pagini din această carte,pagini cu dezvăluiri şi pagini cu documente.
  Cu stimă,
  bmarinescu41.wordpress.com

  RăspundețiȘtergere
 7. Ваш комментарий будет опубликован после одобрения.
  Adică,tradus din limba rusă,ar suna cam aşa:
  Comentariul dumneavoastră va fi publicat după aprobare.
  Tot la prima dragoste aţi rămas.
  Sunt curios dacă va fi aprobat la fel ca precedentele de ieri.
  Cu stimă,
  bmarinescu41.wordpress.com

  RăspundețiȘtergere
 8. Am citit aceasta carte in mai putin de trei ore.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nopti albastre ,nopti de vise / Numai voi nu m-ati tradat....

  RăspundețiȘtergere