joi, 19 ianuarie 2012

Cultura de securitate si comunicarea

Dupa ezitari indelungate si absolut nejustificate, autoritatile romane au recunoscut, in fine, necesitatea unei temeinice culturi de securitate.

Knowledge is power- aceasta deviza nu are nevoie de justificare, nu trebuie argumentata. A existat insa si opinia conform careia oamenii trebuie tinuti in ignoranta in legatura cu anumite aspecte ale existentei lor- iar asigurarea sigurantei individuale si colective reprezinta un asemenea aspect- pentru a putea fi mai usor condusi. Aceasta opinie s-a dovedit a fi falsa. Dimpotriva, avand o viziune mai completa asupra lumii din ce in ce mai complexe in care traim, fiecare isi poate asuma responsabilitati sporite, inclusiv in domeniul protejarii existentei personale, fiecare poate intelege mai bine rolul institutiilor statului chemate sa asigure securitatea colectivitatii si, drept consecinta, poate adopta o atitudine corecta in raport cu acestea.



La nivelul tarii noastre utilitatea demersurilor vizand dezvoltarea unei culturi de securitate a fost recunoscuta si au fost create formele institutionale menite a transpune in practica acest concept.

Prin Hotararea de Guvern nr. 1574 din 30 septembrie 2004 a fost constituit un Grup interministerial pentru cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica in domeniul securitatii, care coordoneaza mai multe programe, cu obiective diverse. Unul dintre aceste obiective, perfect adaptat la tema dezbatuta in acest material, este formulat astfel:

"CRESTEREA NIVELULUI DE CUNOASTERE SI A PREOCUPARII PENTRU SECURITATE, ATAT LA NIVELUL FACTORILOR DE DECIZIE, CAT SI AL CETATENILOR."



Preocupari pentru cercetari teoretice in probleme de securitate au:

- Centrul de studii si cercetari pentru siguranta nationala;
- Institutul pentru Tehnologii Avansate;
- Academia Nationala de Informatii;
- Centrul de informare pentru cultura de securitate.



Comunicarea vizand promovarea unei culturi de securitate trebuie sa cuprinda o varietate de forme si mijloace. De asemenea, limbajul nefiresc, fals stiintific, trebuie inlocuit cu un limbaj pe intelesul tuturor, doar asa, se poate face cultura de securitate atat la nivelul factorilor de decizie, cat si al cetatenilor !!!!!


Asadar, daca ar fi sa restrang toate aceste aspecte, vom avea urmatoarele :


- Exista un cadru legislativ, exista structuri institutionale. Cu toate acestea, dezbaterile legate de cultura de securitate nu depasesc cadrul restrans al unor cercuri de initiati- fapt care dauneaza culturii de securitate la nivelul cetatenilor;
- Difuzarea ideilor se face indeosebi prin forma scrisa- asta pentru ca nu s-a pus la dispozitia celor care promoveaza cultura de securitate si alte mijloace: emisiuni TV, radio chiar si filme, lucru care ar trebui sa se intample cat mai curand, daca intradevar se doreste cultura de securitate;
- Stilul comunicarii adoptat de unii este arid, neingrijit, fals stiintific;
- Promovarea unei culturi de securitate la nivelul factorilor de decizie si la nivelul publicului larg inseamna o contributie majora la crearea unei situatii operative generale favorabile!


Grupul interministerial - cercetare si dezvoltare in domeniul securitatii

http://www.facebook.com/notes/grupul-interministerial-cercetare-si-dezvoltare-in-domeniul-securitatii/cultura-de-securitate-si-comunicarea/290654974316937

4 comentarii:

  1. O mana de ajutor:
    Apărarea contrainformativă a României nu este o activitate restrânsă, executată numai de un număr de ofiţeri de informaţii. Este o Strategie Naţională în care trebuie să fie implicaţi şi cetăţenii. Însă pentru ca cetăţeanul să poată fi implicat, trebuie să fie informat şi educat contrainformativ.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da cu totii trebuie sa ne aparam tara si neamul de nemernici,lumea inca nu este atat de buna incat sa lasam garda jos.

    RăspundețiȘtergere
  3. ordinul " bunicii din dulap " :)))))))

    RăspundețiȘtergere