marți, 18 ianuarie 2011

Geopolitica - o perspectiva diferita

Geopolitica este un termen mult mai complex decat termenul uzitat in manualele de specialitate. Invit la o analizam si la un studiu pronuntat al acestei materii, deoarece actual suntem intr-un razboi al ideilor si mai putin al armelor de foc. Geopolitica, ca termen uzitat in manualele de specialitate, este o stiintã politicã ce studiazã impactul asezãrii si pozitionãrii geografice a unui stat, asupra politicii sale externe si interne, precum si impactul factorului spatial asupra politicii internationale în ansamblu. Notiunea de geopoliticã a fost întrodusã în uz de politologul suedez Rudolf Kjellen in 1899, desi fundamentele noii stiinte au fost puse de geograful german Friedrich Ratzel cu doi ani înainte, în lucrarea Geografia politicã.

Insa in sensul largit pe care vreau sa-l tratam, GEOPOLITICA este ansamblul actiunilor mondiale interprinse de tari, grupuri etnice, corporatii sau alte entitati ce au putere de decizie si influenta la nivel international si care INFLUENTEAZA viata internationala.

Astfel termenul nostru transcede natiunile ca enititati teritoriale, referindu-se de data aceasta la entitati de DECIZIE si INFLUENTA, deoarece la ora actuala ACTORII pe SCENA MONDIALA includ si categorii de entitati neluate in calcul pana acum : corporatiile, think-tank-urile, societatile secrete (discrete), grupuri paralimitare (teroriste, mafiote, etc.), grupuri de spionaj cu paravan religios, etc.

Trebuie sa intelegem GEOPOLITICA ca fiind ansamblul tuturor evenimentelor mondiale actuale, guvernate intotdeauna de o ideologie de lucru. In urma cu ceva ani, aceasta ideologie era "strategia RAZBOIULUI RECE"... Acum ea s-a transformat in "Razboiul Contra Terorismului"...
Haideti sa intelegem asadar evenimentele nu doar din perspectiva statica si istorica, ci din contra, sa intelegem pentru a putea previziona "viitorul" mondial...un viitor in care vom fi si noi sau nu...
Noi trebuie sa luam in calcul ca actual exista si alti factori de influenta care se manifesta ca niste trenduri si mai putin ca niste entitati distincte: incalzirea planetara (poluarea), curentele religioase, mai ales cele extremiste, suprapopularea planetei, criza energetica si actual criza economiei de piata/criza financiara.

Dl. comandor (r) Mihai Axante, spunea foarte frumos in cartea domniei sale, "Cercetare, informatii si spionaj", ca desi traim in secolul XXI, noi inca nu stim exact cauzele reale ale existentei celor doua conflagratii mondiale, in tumultoasa noastra istorie, si cu atat mai putin cauzele reale ale "razboiului impotriva terorii" pornit de S.U.A. dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.

Un comentariu:

  1. dr. Maricel ANTIPA30 aprilie 2012 la 03:48

    Cred că ar fi mai bine să vizionaţi şi alte puncte de vedere cu privire la ceea ce este Geopolitica, precum şi specificitatea acesteia, unele teorii şi concepte(Halford Mackinder, Paul Claval etc.)

    RăspundețiȘtergere