miercuri, 20 aprilie 2011

Monica Ramirez - Asasin la feminin!!!

Brett Taylor încearcă din răsputeri să conducă lumea din umbră și câteodată chiar reușește. Șeful suprem al organizației Elite este considerat un erou de către unii, cel care păzește lumea din umbră, însă pentru alții nu este decât un ticălos fără milă și compasiune, un asasin fără conștiință. Singurul lucru pe care îl prețuiește este controlul absolut, de aceea se amestecă în mod direct în viețile personale ale agenților lui operativi pentru a-i ține sub control. Adevărul este însă, că pentru a conduce o organizație ca Elite, este nevoie de cineva ca Brett, este nevoie de duritatea lui sufletească. Și ca rezultat, oricine poate fi sacrificat, nimeni nu este de neînlocuit.



Odată cu apariția Alinei, ordinea perfectă a lumii lui Brett este aruncată în aer. Alina posedă acel ceva interior care îl irită și îl impresionează în același timp, amintindu-i că nu mai are puterea de a fi complet uman. A pierdut de mult acea calitate datorită lucrurilor pe care le-a văzut si le-a făcut. Într-un fel o respectă, chiar dacă existența ei îl irită. Nu numai că e o femeie frumoasă, dar în ciuda faptului că nu renunță la conștiința ei, devine un asasin profesionist de excepție. La un moment dat, chiar se regăsește în acțiunile ei, mai ales atunci când sfidează toate regulile impuse. Brett îi apreciază rebeliunea chiar în momentul în care încearcă să i-o suprime.




Șocantă pentru cititor este dezvăluirea metodelor folosite de Brett Taylor – prin intermediul Elite, și implicit prin intermediul agenților operativi – pentru a duce misiunea, orice misiune, la bun sfârșit. Cu toate că există o concepție generală în legătură cu rolul serviciilor de inteligență de a proteja populația civilă, Elite și cei care acționează din umbră în numele ei ne arată partea întunecată a acestei lumi. Cine oare poate decide sacrificiul unei vieți în schimbul salvării altora? Mitul majorității democratice este detronat prin simplul termen de victime colaterale. Simpla comparație între agentul-erou versus teroristul-criminal ne arată că uneori linia care îi desparte este aproape inexistentă.



De aceea, similaritățile între Elite și organizațiile ștampilate în mod oficial drept teroriste sunt de-a dreptul șocante, ca spre exemplu nevoia de-a reuși în acțiunile lor cu orice risc, indiferent de pierderile de vieți umane. Lumea de dincolo de linia care reprezintă societatea normală este una întunecată, în care fiecare umbră poate reprezenta o amenințare. De aceea, Elite nu are un agent-erou în adevăratul sens al cuvântului, și de fapt, dacă stăm să ne gândim bine, nici nu poate exista așa ceva atâta timp cât în atribuțiile lor intră asasinatul. Lumea Elite este conturată cu suspiciune, jocuri politice și manipulări, lupta pentru putere, dominația celor din jur. Câteodată lupta împotriva terorismului mondial cade pe locul doi în favoarea războaielor personale.



Alina, Alex, Brett, și ceilalți agenți operativi trăiesc în iad, iar cheia este absența totală a legilor aplicabile în lumea normală. Conceptul de bine și rău nu este clar definit, ci mai degrabă intercalat, interdependent. De aceea, odată cu dispariția conștiinței morale, agentul operativ ne apare într-o lumină diferită, un personaj care își construiește propriul cod moral în funcție de victimele pe care trebuie să le lase în urmă, fie că sunt colegi sau prieteni căzuți la datorie, ori criminali vânați cu sânge rece.



Alina Marinescu devine un astfel de personaj. Acțiunile ei, trăirile, valorile și speranțele ei devin un standard după care ne putem ghida în această lume a umbrelor pentru a-i înțelege eșecurile ori reușitele. Imaginea unei femei frumoase, dar și violente, care este capabilă să ucidă fără a clipi, este înfricoșătoare, chiar dacă în mod paradoxal provocatoare. Alina șochează cititorul prin acțiunile ei violente, în timp ce analizează partea emoțională, psihologică a existenței pe care este nevoită să o ducă. Cititorul o surprinde nu numai o dată explorându-și propriul suflet cu întrebări de genul: Cine sunt, ce-am devenit, cum pot trăi mai departe? Alina nu-și cere scuze nimănui pentru acțiunile ei, ci mai degrabă conștientizează lumea în care este prizonieră și-i studiază efectul pe propria ei piele, debarasându-se astfel de conceptul de asasin imoral.


Chiar dacă cititorul nu este neapărat de acord cu alegerile și acțiunile Alinei, sau compromisurile pe care este nevoită să le facă pentru a supraviețui, se crează un fel de armistițiu între cele două lumi aflate față în față, la granița dintre alb și negru, și griul caracteristic lumii Elite, în care legea supremă este ucide, ori fii ucis. Singura problemă cu Alina este că ea încă mai posedă o conștiință, un lux care-i poate deveni fatal în orice moment. Practic ea este un om obișnuit, chiar cu o moralitate admirabilă, dar care se află la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit, trezindu-se astfel în această lume ireală populată de oameni inexistenți pentru lumea din afară. Prima ei sarcină este să devină o fantomă în propria ei viață. A doua să-și ducă misiunile la bun sfârșit fără a vărsa prea mult sânge, ceea ce este extrem de dificil. La urma urmelor, Alina este un asasin profesionist.


http://asasinlafeminin.wordpress.com/about/





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu