vineri, 8 iulie 2011

Shogun de James Clavel - Corabia Neagra

Shogun este primul roman scris de James Clavell. Actiunea se petrece in jurul anului 1600, cu doar cateva luni inainte de crunta batalie de la Sekigahara, si prezinta in accensiunea lui Toragana pentru Sogunat. Shogunul in vechea Japonie detinea in primul rand puterea militara in stat, fiind comandant suprem al armatei. Pe langa aceasta atributie era al doilea om ca putere si influenta dupa imparat.

El detinea veniturile si se ocupa de administrarea si controlarea tuturor evenimentelor. Practic el exercita puterea in stat. Acest lucru nu submina insa puterea si simtamintele de loialitate ale japonezilor fata de imparat.Cartea lui Clavell se bazeaza in special pe relatarile lui William Adams, un navigator ce a ajuns in Japonia si a devenit un apropiat al sogunului Tokugawa. Shogun de James ClavellActinea romanului incepe prin prezentarea imprejurarilor in care , o nava olandeza “Erasmus” naufragiaza pe coasta Japoniei.

John Blackthorne, capitanul navei impreuna cu alti supravietuitori sunt luati ca prizionieri la porunca samuraiului Omi-san. Au fost tinuti asa pana cand supraveghetorilor lor li s-au parut ca se comporta ca niste “oameni civilizati” si nu se mai plang si fac zgomot cerand dreptul la libertate. La putin timp la locul unde erau tinuti soseste Yabu-san, mai marele lui Omi-san, care furios executa la intamplare unul dintre cei capturati.

Pe langa acest lucru decide sa pastreze atmele si bani furati de pe nava naufragiata pentru a-i creste influenta si puterea. Dar acest lucru nu dureaza mult si este tradat de catre unul din samuraii sai, care il informeaza pe stapanul lui Yabu-san, pe Toranaga, de naufragiu si de furt. Yobu-san se vede obligat sa ii inapoieze lui Blackthorne tot ce a furat. In acest timp Blackthorne primeste numele de Anjin, ce inseamna „carmaci”, deoarece japonezii nu ii puteau pronunta numele. Blackthorne insista ca Omi-san sa il numeasca cu sufixul onorific -san, ca si cand ar fi fost unul din samurai, deoarece in Japonia acest apelativ impunea respect celor din jur.

Mai tarziu Blackthorne este intervievat de catre Toranaga, avand ca translator un preot iezuit. John Blackthorne, englez si protestant, increarca sa il intoarca pe Toranaga impotriva iezuitilor. Printre alte subiecte englezul incearca sa ii explice lui Toranaga ca in Europa credinta crestina este impartita si alte tari inmcerca sa navigheze in apele asiatice.

Dialogul celor doi este intrerupt de catre rivalul lui Toranaga, Ishido, ce este curios sa afle mai multe despre „barbarul” Blackthorne. Pentru a-l tine departe de Ishido, Toranaga il baga pe Blackthorne in inchisoare.

Aici, englezul, cunoste un preot dominican ce ii dezvaluie detalii asupra felului in care iezuitii au atat control in lumea asiatica si despre comertul „ Corabiei Negre”.

Japonezii au nevoie de matasea chinezeasca, imnsa nu pot negocia cu acestia direct. Iezuitii portughezi vin ca intermediari, ducand marfa catre „Corabia lor Neagra” si astfel beneficiaza de un bun profit.

In inchisoare, cu ajutorul preotului, Blackthorne incepe sa invete limba japoneza. Dupa zile de captivitate, Blackthorne este furat din inchisoare de catre oamenii lui Ishido, dar la interventia lui Toranaga acesta este luat inapoi de la rivali.

In urmatoarea lor discutie, Toranaga aduce alt traslator, o femeie pe nume Mariko, ce s-a convertit la crestinism si in al carei suflet se da o lupta intre noua ei credinta si loialitatea de samurai pe care o datoreaza lui Toranaga. Pe masura ce actiunea romanului se complica, regentul Toranaga este nevoit sa comita „ritualul de sinucidere” la ordinul consiliului de regenti. Pentru a scapa insa acetui ordin el trebuie sa paraseasca resedinta Osaka, mascandu-se intr-o femeie ce pleaca alaturi de o suita in afara castelului. Ishivo ajunge insa la poarta palatului si il descopera pe regent, dar acesta scapa datorita unei divesiuni create de Blackthorne.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu