luni, 2 februarie 2009

Ordinul si Barack Obama !
Vorbele lui Obama, create de un tanar iezuit de 27 de ani

Invizibil, dar esential. Asa a fost numit, in doar doua cuvinte, tanarul de doar 27 de ani aflat in spatele discursului deja istoric al primului presedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama.

Acelasi Jon Favreau, "Fav", a fost cel care a gandit sloganul "yes, we can!", ce a contribuit esential la succesul lui Obama in randul electorilor americani. Presa internationala nu conteneste sa elogieze priceperea in arta discursului a tanarului Favreau.

"Baiatul" discursurilor lui Obama nu a absolvit nici Harvard, nici Yale, nici Columbia. Vine dintr-o mica localitate din Massachusetts si a studiat la Holy Cross, Universitatea iezuitilor, scriu jurnalistii de la "Il Giornale", preluat de Agerpres.


Nota: Barack Obama este mason de rang 32.Povestea discursursului castigator este cat se poate de simpla. Adept convins al scrisului de mana, in ideea ca notitele sunt transpuse mai rapid pe un block notes, decat pe un calculator, tanarul ce are toate sansele sa devina, la nici 30 de ani, seful "speechwriter-ilor" de la Casa Alba, marturisea ca a scris discursul victoriei lui Obama intr-o singura zi. "
Schimbarea a venit. Acesta este momentul nostru.


Acesta este timpul nostru. Yes we can", a sunat mesajul ce l-a propulsat esential pe Obama in sondaje. Favreau a compus discursul in seara de dinaintea infrangerii inregistrate de democrati in New Hampshire, pe 8 ianuarie. Trei cuvinte pentru o campanie, trei cuvinte pentru o victorie, trei cuvinte pentru a identifica un om si mesajul sau. ''Trei minute pentru un rand, nu mai mult. In avion, intr-o camera de hotel, in vestiarul unei sali de sport dintr-un liceu", e tot ce are nevoie Favreau pentru a scrie discursul perfect, titreaza presa italiana.

Daca electoratul este fascinat de Obama atunci cand vorbeste, toate acestea se datoreaza prezentei, din umbra, a lui Jon, care scrie din culise, care gaseste cheia, clenciul, ideea, tot timpul cu ceasul fixat pe "deadline".

Peste tot unde a existat un discurs al lui Obama s-a aflat si Jon.

Asa cum s-a intamplat la Chicago, in noaptea victoriei cand a trebuit sa parcurga rapid discursul de "capitulare" al lui McCain si sa conceapa discursul invingatorului. Apoi si-a trimis varianta si a asteptat ok-ul. Obama a citit, a facut unele corecturi, apoi l-a chemat pe Favreau si au incheiat varianta finala a speech-ului.

Asa se intampla de trei ani, de cand Robert Gibbs, seful de comunicare al staff-ului lui Obama, l-a chemat la Washington, mai noteaza "Il Giornale". "Fav", asa cum e strigat tanarul Favreau de membrii staff-ului tehnic al lui Obama, pantru a economisi tip pretios, e cunoscut drept un tanar curajos si corect, care tine cu dintii ca totul sa iasa bine in momentul in care Barack Obama, actualul presedinte al Statelor Unite se adreseaza poporului american.

Licentiat in 2003, Jon Favreau a obtinut rapid un post de stagiar in stafful campaniei electorale a lui John Kerry, care a candidat impotriva lui Bush. Aici l-a cunoscut pentru prima data pe Obama. La "Convention" din Boston, Barack tocmai se pregatea sa tina discursul cel mai important al carierei sale.

L-a scris singur. "Scuzati, ar trebui schimbat un cuvant in primul rand. E un refuz, nu as dori sa faceti o figura urata", i-a spus Jon.

Insusi Obama, este extrem de constient de aportul esential al tanarului Favreau.
Se spune, chiar, ca intr-o zi i-a facut curat in birou.

Discursul cel mai dificil? Nu cel al victoriei. Poate cel din Iowa. Primul rand a venit de la sine: "Se spunea ca aceasta zi nu va veni niciodata". Apoi totul a devenit complicat pentru ca era inceputul unei aventuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu