luni, 2 februarie 2009

Ordinul si Diplomatia !





Invaluita in mister, reteaua diplomatica a Vaticanului este cea mai veche din lume si concureaza, ca marime, cu cea americana, CIA.

Marius Lazurca, ambasadorul nostru la Vatican,
este doctor in Istorie-Antropologie la Sorbona,
specialist in antropologia fenomenelor religioase

Diplomatia


"Pana la urma, toate tehnologiile Ordinului Iezuitilor, care au fost create acum mai bine de 300 de ani, se aplica foarte bine in lumea informatiilor moderne, in diplomatie si, in general, in relatiile internationale."

Dmitrii Soin - fost ofiter de informatii. Tiraspol.
http://reporter-special.radiolynx.ro/tag/spionaj/


Cindva, Stalin a reformulat intrebarea clasica "Cite legiuni are Papa?". El se intreba "Cite divizii are Papa?". Puterea pontificala a supravietuit in timp, spre deosebire de altele, inclusiv cea stalinista.
Supravietuirea ei are la baza puterea morala asupra unui numar urias de credinciosi si enorma capacitate a Sfintului Scaun de a-si comunica mesajele in spatiul public, nu neaparat doar prin mass-media.


O sursa de putere este activitatea intensa, discreta, disciplinata si de o mare calitate profesionala a preotilor-diplomati.

Statutul diplomatic al Sfintului Scaun a dat nastere la controverse juridice de-a lungul timpului, reaprinse de fiecare data cind Sfintul Scaun are pozitii care antagonizeaza comunitatea internationala.
Asa cum s-a intimplat in 1994, cind diplomatii Papei s-au aliat cu statele musulmane si au lasat fara declaratie finala o reuniune ONU privind explozia demografica in Cairo. Opozantii au argumentat ca Sfintul Scaun nu poate avea reprezentare diplomatica pe linga ONU, nici ca autoritate religioasa, nici ca stat.

Ambasadorul Romaniei pe linga Sfintul Scaun, Marius Lazurca, explica pentru Cotidianul ca specificul serviciului diplomatic pontifical tine de statutul unic al Papei. Diplomatii Papei nu reprezinta Vaticanul ca stat, ci pe Sfintul Parinte, desi in ultimii ani unele tari precum SUA trateaza cu Papa ca sef al statului Vatican. Statutul ambiguu ofera loc de manevra pe scena diplomatica.

Despre diplomatia papala se vorbeste, uneori, in termeni de mister, cam cum se vorbea inainte despre masonerie.

Diplomatii Papei sint perceputi ca niste persoane care trag sfori din umbra si au la dispozitie informatii extraordinare, ce le intrec chiar ca precizie pe cele detinute de servicii secrete precum CIA.

Ambasadorul roman la Sfintul Scaun, Marius Lazurca, spune ca aceasta imagine livresca este intr-o oarecare masura explicabila.

"Diplomatia pontificala este una discreta, mai ales pentru ca e practicata de clerici, de o impecabila calitate profesionala, pentru ca sint produsul prestigioasei Academii Ecleziastice Pontificale, cea mai veche scoala de diplomatie din lume si care functioneaza neintrerupt, intr-un regim de mare discretie, incepind din secolul 18", spune Marius Lazurca.

Acesti functionari diplomatici speciali beneficiaza de o claritate si de o abundenta a informatiei greu de egalat. "E simplu, explica ambasadorul roman, Sfintul Scaun beneficiaza de o retea de culegere a informatiei, care valorifica prezenta in toata lumea a unor misionari, parohi ori laici angajati in activitati de caritate; toti furnizeaza informatii utile despre populatiile in slujba carora s-au pus."

Asta face ca, intr-adevar, diplomatia pontificala sa fie nu numai discreta, dar si penetranta si eficace, pentru ca are un excelent suport informational si analitic, greu de comparat chiar cu cel al unei mari puteri. Colaboreaza Sfintul Scaun cu marile puteri care modeleaza politica internationala, da acces la informatiile sale? Marius Lazurca spune ca da. "Nu cred ca exista vreo asociere directa intre aparatul analitic al Suveranului Pontif si serviciile secrete ale unor state. E cert totusi ca Sfintul Scaun practica o diplomatie normala, care presupune schimbul de informatii si de expertiza; e suficient sa urmaresti agenda de intilniri a Pontifului si a Cardinalului Secretar de Stat pentru a vedea ca intr-adevar Sfintul Scaun este un actor international de prima marime."

Ambasadorul roman a dezvaluit un aspect interesant: "In aproape toate cazurile, la intrevederile Papei cu seful unui stat nu participa nimeni altcineva; sint intilniri intre patru ochi, astfel incit continutul lor este cu titlu general confidential".

"Exista intilniri cu Cardinalul Secretar de Stat, mai putin confidentiale, apoi raporturi pe niveluri echivalente intre diplomatii diverselor state si diplomatii Sfintului Scaun. Se subintelege ca statele sint foarte interesate sa aiba acces la extraordinara expertiza si la analizele Sfintului Scaun", a adaugat Marius Lazurca.

Rolul de jucator global explica numarul mare de diplomati straini la Vatican. "Nu exista diferente substantiale intre activitatea diplomatica la Sfintul Scaun si cea dintr-un stat oarecare", spune ambasadorul roman la Vatican. "Exista insa diferente de coregrafie, de decor, de ceremonial; la Vatican exista o viata rituala intensa, iar corpul diplomatic strain e invitat si participa la toate ceremoniile religioase la care e prezent Suveranul Pontif", spune Marius Lazurca.

"Noi intram in contact cu diplomati care sint si preoti, dar asta nu schimba esenta relatiei diplomatice, in ciuda unor distinctii de timbru, culoare sau forma." "Mai exista ceva specific, spune ambasadorul Lazurca, exista o lentoare a procesului de apropiere, o suma de dovezi de incredere pe care diplomatul trebuie sa le acumuleze, inainte ca relatia sa se deschida pe deplin, iar calitatea informatiei schimbate sa devina cu adevarat relevanta." Marius Lazurca explica acest fapt de culoare locala prin aceea ca Sfintul Scaun "are timp, obiectivele sint mereu urmarite cu tenacitate, dar nu in imediat. Biserica Catolica se bucura de constiinta faptului ca va depasi toate crizele istorice si ca prin urmare nu are motive sa se grabeasca - daca obiectivele sint juste, ele vor fi atinse, intr-un rastimp sau altul".

· Renasterea politica
In ultimul secol, rolul Vaticanului in politica internationala a crescut. Diplomatia pontificala a cunoscut epoca de aur a dezvoltarii sale in special in timpul Papei Ioan Paul al II-lea. La venirea sa la Vatican, Sfintul Scaun avea legaturi diplomatice cu 85 de state. La moartea lui erau 174, iar acum sint 176. Exceptiile notabile sint Vietnamul, China si Arabia Saudita. Diplomatia pontificala a capatat greutate inclusiv in lumea diplomatiei multilaterale. Sfintul Scaun are reprezentare pe linga 16 organisme internationale, printre care ONU, Uniunea Africana si Organizatia Statelor Americane. Statutul este de "observator permanent", nu de membru cu drept de vot. Dar Sfintul Scaun este si semnatar al unor conventii ONU privind drepturile omului, precum cea privind egalitatea rasiala si drepturile copilului, Tratatul de nonproliferare nucleara, Conventia UNESCO sau cea de la Geneva.
· Papa dixit
Activitatea diplomatica pontificala are o intemeiere doctrinara, de gasit in prima enciclica a Papei Benedict al XVI- lea, "Deus caritas est" "Dumnezeu este dragoste", unde Pontiful vorbeste despre locul legitim al Bisericii in spatiul public. Obiectivele diplomatiei pontificale sint, asadar (SIC !!!), lupta impotriva saraciei, prin promovarea unor acorduri economice care sa favorizeze natiunile dezavantajate, promovarea rezolvarii nonviolente a conflictelor, sprijinirea institutiilor familiei, potrivit viziunii Bisericii: pro-casatorie, impotriva avortului si a eutanasiei.
· Medierea lui Dumnezeu
Cazurile in care conflicte civile sau interstatale au beneficiat de medierea Sfintului Scaun sint numeroase, ca de exemplu in Darfur ori in Orientul Mijlociu. Pe linga diplomatia oficiala pontificala exista si o diplomatie paralela, care se desfasoara cu o si mai mare discretie sau in virtutea unor mandate oficioase, nu oficiale, pe care Sfintul Scaun le acorda unor persoane sau organizatii. Comunitatea Sant Egidio are o asemenea reputatie si rezultate diplomatice care o justifica. Cea mai mare reusita a Sant Egidio a fost stingerea razboiului civil din Mozambic. Sant Egidio s-a implicat si-n Algeria, dar cu succes moderat. "In schimb, in Kosovo, interventia Sant Egidio a dus la un acord intre sirbi si albanezi pentru redeschiderea scolilor publice din zona", povesteste Marius Lazurca. Tot Sant Egidio a mediat, recent, realizarea unui proiect de integrare a romilor la Geneva

Un comentariu:

  1. Simon Wiesenthal, celebrul vânator de nazisti, a declarat într-un interviu:
    „Cel mai bun serviciu de spionaj din lume si cel mai eficace pe care-l
    cunosc este cel al Vaticanului“

    În cadrul diplomafliei pontificale, au fost asasinati regi, au fost
    otraviti diplomafli, au fost susflinute factiuni în conflict, s-au închis ochii
    asupra catastrofelor si holocaustului, au fost finantate grupari teroriste
    si dictaturi sud-americane, au fost protejati criminali de razboi si au
    fost spalati bani ai mafiei, au fost manipulate piete financiare si au
    fost provocate falimente bancare sau au fost condamnate conflicte, în timp ce se vindeau arme beligeranflilor; toate acestea în numele Domnului, al Sfintei Alianfle si al Sodalitium Pianum, instrumente ale
    acestei diplomatii.

    Napoleon Bonaparte considera papalitatea „una dintre cele mai
    frumoase meserii din lume“, iar Adolf Hitler spunea despre ea ca este
    „una dintre cele mai periculoase si delicate profesii a lumii politice“.

    Napoleon compara forta unui singur papa cu cea a unei armate de doua
    sute de mii de barbati. Este adevarat ca de-a lungul istoriei, papalitatea
    a avut întotdeauna doua fete: una a Bisericii catolice din lumea întreaga, si una a celei mai mari puteri politice de pe planeta.

    În timp ce pe de o parte papii binecuvântau oamenii simpli, pe de alta, primeau ambasadorii si sefii de stat ai altor tari, sau îsi trimiteau reprezentantii diplomatici si delegatii în misiuni speciale.

    Papalitatea, autoritatea suprema a Bisericii catolice, este cea mai veche
    organizatie din lume, singura care a fost odata o instituflie înfloritoare
    în Evul Mediu, un actor privilegiat în perioada Renasterii, una din protagonistele Reformei si Contra-Reformei, a Revolutiei franceze si a erei industriale, dar si a ascensiunii si decaderii comunismului.

    "Pana la urma, toate tehnologiile Ordinului Iezuitilor, care au fost create acum mai bine de 300 de ani se aplica foarte bine in lumea informatiilor moderne, in diplomatie si, in general, in relatiile internationale."

    Asta era fragmentul din articolul cu pricina unde se face referire si la "black pope" si armata sa de iezuiti.

    http://reporter-special.radiolynx.ro/tag/spionaj/

    RăspundețiȘtergere