duminică, 15 februarie 2009

Ordinul, UDMR si Babes Bolyai !




Mi s-a parut interesant sa pun aceasta stenograma aici, pentru a vedea argumentele UDMR vis a vis de Babes Bolyai si un singur argument de bun simt (si logica) al dl. Nicolae Leonachescu.

http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5322&idm=17&idl=1

Dezbaterea Propunerii legislative privind reînfiinţarea şi organizarea Universităţii de stat cu limba de predare maghiară din Cluj-Napoca (165/1998) şi Propunerea legislativă privind reînfiinţarea şi organizarea Universităţii de stat cu limba de predare maghiară din Cluj-Napoca.

Domnul Asztalos Ferenc:
"În ceea ce priveşte tradiţia învăţământului universitar din Transilvania, aş dori să vă spun că prima universitate cu sediul la Cluj a fost înfiinţată în anul 1581, de Principele Ardealului şi, pe urmă, Regele Poloniei Bathory Istvan.

Această universitate, de fapt, a fost coordonată de iezuiţi.

A doua universitate, tot cu sediul la Cluj, a fost înfiinţată în anul 1698, tot de iezuiţi, cu facultăţile de filosofie şi de drept, care au funcţionat până în anul 1773, anul desfiinţării Ordinului iezuiţilor.

A treia facultate, tot cu sediul la Cluj, a fost înfiinţată în anul 1872, cu patru facultăţi: drept, medicină, filosofie şi ştiinţele naturii."

Domnul Nicolae Leonăchescu:
"Vă mărturisesc că l-am ascultat cu foarte mare atenţie pe distinsul nostru coleg Asztalos, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi m-am străduit să-l şi aprob, gândind că argumentaţia operează.

Iată, spre exemplu, demersul meu pe această temă: faptul că a existat în secolul al XVI-lea, la Cluj, o universitate în limba maghiară nu reprezintă o tradiţie care să-l ajute în argumentaţie, pentru că existenţa unor universităţi numai în limba maghiară în acel secol arată faptul că s-a dus o politică discriminatorie împotriva populaţiei româneşti majoritare, care avea şi ea dreptul atunci la o universitate în limba română.

Or, n-a funcţionat acest argument în toată tradiţia la care face dânsul apel şi în baza căreia reclamă un drept pe care nouă nu ni l-au acordat atunci când au avut puterea în mână."

Deasemenea este interesanta si interventia dl. Boc, actualul PM al Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu